Breaking News
Tiga Kelab Tempatan yang Disasarkan oleh Pasukan Nasional untuk Unjuran Sukan SEA sebagai Lawan Percubaan    
Tiga Kelab Tempatan yang Disasarkan oleh Pasukan Nasional untuk Unjuran Sukan SEA sebagai Lawan Percubaan
Februari 20, 2021 | 09:25 ICT by Amirul Mukminin
TimnasIndonesia - @detik.com ± 5 bulan yang lalu
373   x
Share on:
(Tiga Kelab Tempatan yang Disasarkan oleh Pasukan Nasional untuk Unjuran Sukan SEA sebagai Lawan Percubaan) - @detik - Ketum PSSI, Mochamad Iriawan, bilang Timnas Indonesia akan menjajal 3 klub lokal. (
Keterangan gambar : Tiga Kelab Tempatan yang Disasarkan oleh Pasukan Nasional untuk Unjuran Sukan SEA sebagai Lawan Percubaan Ketum PSSI, Mochamad Iriawan, bilang Timnas Indonesia akan menjajal 3 klub lokal. ( (Sumber gambar:@detik)

Pasukan Nasional Indonesia Mengunjurkan Sukan SEA Akan Mencuba Tiga Kelab Tempatan

Liga123 - - Unjuran Skuad Nasional Indonesia untuk Sukan SEA 2021 kemungkinan akan menjalani percubaan dengan kelab tempatan. Bali United ke Persib Bandung akan menjadi lawan yang berpotensi.

PSSI belum dapat menjadualkan percubaan antarabangsa di tengah-tengah wabak COVID-19. Skuad Nasional Indonesia telah mengadakan Pusat Latihan (TC) di Jakarta sejak Selasa (9/2/2021).

"Menjelang penyelesaian (TC), kami meminta tiga pertandingan persahabatan dengan pasukan U-23 Bali United, Persib, dan lain-lain," kata Ketua PSSI Mochamad Iriawan kepada wartawan.

"Kami masih menanyakannya tiga kali, mudah-mudahan kami dapat melakukannya lima kali. Tetapi kami akan melihat kemajuannya terlebih dahulu," katanya.

Iriawan mendedahkan bahawa TC Skuad Nasional Indonesia tidak berlangsung dengan intensiti tinggi. Malah, biasanya Shin Tae-yong sebagai jurulatih diketahui tidak memaafkan dalam meningkatkan pemain secara fizikal.

Tetapi Shin Tae-yong tahu situasinya, pemain Indonesia tidak bertanding sejak sekian lama kerana ketiadaan Shopee Liga 1 Indonesia dan Liga 2 Indonesia sejak Mac 2020. Menu latihan pasukan Pelatih (juru taktik) tidak sesak seperti biasa.

"Pelatih Shin berbicara bahawa latihan ini hanya sekali sehari, saya bertanya mengapa itu satu hari? Dia berbicara pemain tidak bersedia. Sekiranya anda menekan terlalu banyak tenaga akan habis, tetapi sekarang sudah bermula dua kali sehari," kata Iriawan .

"Menurut Shin Tae-yong, keadaan Skuad Nasional Indonesia jatuh kerana tidak ada persaingan. Kesan domino sangat besar. Saya meminta untuk tidak melakukan pertandingan persahabatan atau perlawanan persahabatan dengan pasukan lain jika mereka tidak bersedia secara fizikal," kata.

Share on:
Berita lain